Suşi yemek caiz mi, Diyanet ne fetva verdi? Suşi ne demek? - Soru İşareti?

Son Dakika

Ana Sayfa Reklam

26 Ağu 2021

Suşi yemek caiz mi, Diyanet ne fetva verdi? Suşi ne demek?

 


Suşi yemek caiz mi, Diyanet ne fetva verdi? Sorusu araştırılmaya başlandı. Diyanet’in fetvası merak konusu oldu. Peki, Suşi yemek caiz mi, Diyanet ne fetva verdi? Sizin için hazırladık…


Suşi yemek caiz mi, Diyanet ne fetva verdi?  Kamuoyunda araştırma konusu oldu. Birçok kişi Diyanetin Suşi hakkında yanıtını merak ediyor.  Japon kültürüne ait bir yemek olan Suşi pirinç sirkesi ve şeker ile tatlandırılmış haşlanmış pirinç (şari) üstüne veya içine balık, diğer deniz ürünleri veya sebze gibi malzemeler (neta) konarak servis edilir.


Şuşi ne demek?


Japonya kültürüne ait bir yemek olan Suşi Uzak Doğu ülkesi başka olmak üzere tüm dünyada yapılıyor. Türkiye’de de çeşitli yerlerde mekezi olan Suşi ilk başta çiğ balık olarak adlandırılsa da zamanla Tünk inşaları tarafından benimsendi.  Suşi’nin Japonca’da ‘ekşi’ anlamına geldiği belirtildi. Batı kültüründe ile defa 1893 tarihinde yayınlanan “A Japanese Interior” isimli kitapta bahsedilir; “yosun ve diğer malzemeler ile balığa sarılmış soğuk pilav” tanımı yazılmıştır.


Suşi’nin bir çok türü mevcuttur. Japonlara özgü yemek olarak bahsedilse de ilk olarak Çin’de yapıldığı da iddealar arasındadır.


Türk kültüründe genelde çiğ yemek çok rastlanmadığı için Türkler tarafından çekici bulunduğu söylenemez.



Suşi yemek caiz mi, Diyanet ne fetva verdi?


Suşi’nin kısa tarihinden bahsettikten sonra caiz olup olmadığını Diyanet’in konu hakkında ne fetva verdiğini anlatalım.


Diyanet’in, Suşi’nin caizliği hakkında Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı sitesinde yer alan açıklamaları şöyle:


“Suşi, çeşitli yöntemlerle haşlanmış pirince deniz ürünleri katılarak yapılan bir yemektir. Söz konusu yemekte, balık türleri veya deniz ürünleri çiğ ya da pişmiş olarak kullanılabilmektedir.


Buna göre helal deniz ürünlerinden yapılan suşi, sağlık açısından bir zararı bulunmadığı sürece tüketilebilir. Ancak hazırlanmasında alkol içerikli sos ve malzemelerin kullanıldığı suşiyi yemek caiz değildir.”


Açıklamaya göre, Suşi yemek caiz ama içeriğinde alkıl ve alkıl ile hazırlanan soslar olmamak kaydıyla.


Sushi (Susi) nasıl yapılır,  malzemeleri ne, tarifesi nasıl?


Suşinin popüler bir yiyecek olmasından sonra evde yapılıp yapılmayacağı da merak konusu oldu.  Önemli bir Japon yemeği olan sushi (Suşi), Avrupa ve ABD’de fast-food restoranlarda yaygın tüketime sahiptir, gün geçtikçe Türkiye'de tüketimi de artmaktadır. Sushi (Susi) nasıl yapılır,  malzemeleri ne, tarifesi nasıl? Sorusunun yanıtı haberimizde…


MALZEMELER

 

1 adet nori (yosun yaprağı)

1 kâse sushi pilavı

1 ince dilim füme somon ya da ton balığı

2 ince dilim salatalık

1 kâse pirinç sirkesi

1 tatlı kaşığı wasabi

1 tutam susam

Serviste kullanmak için soya sosu


YAPILIŞI

Uzak doğu mutfağının vazgeçilmez tatlarından Suşi, gerekli malzemelerin bulunması halinde evde de üretilebilmektedir. Sushi hazırlama da en önemli nokta parazit içermeyen kaliteli su ürünlerinin kullanılmasıdır.

 

1- Streç ile kaplanmış bambu hasıra parlak tarafı altta kalacak şekilde noriyi (yosun yaprağını) koyun ve pirinç sirkesiyle hafifçe ıslatın.

2- Elinizi sirkeli su ile ıslatın ve hazırladığınız sushi pilavından bir parça alın. Fotoğraftaki gibi pilavı norinin üzerine eşit ve üst taraftan 1 parmak boşluk kalacak şekilde yayın. (parmak uçarınızı pirinç sirkesi ile ıslatırsanız elinize yapışmaz)

3- Yaydığınız pilavın üzerine şerit halinde wasabi sürün. Wasabi sürdüğünüz kısıma ince dilimlenmiş çiğ somon ve salatalığı yerleştirin, salatalıkların üzerine susam serpin.

4- Bambu hasırın size bakan tarafını hafif kaldırarak bıraktığınız 1 parmak boşluğa kadar çok sıkmadan sarın.

5- Bıraktığınız 1 parmak boşluğa gelince bambunun ucunu hafifçe kaldırarak norinin yapışmasını sağlayın.

6- Hazırladığınız ruloyu 6 eşit parçaya bölün ve servis tabağına alın. Soya sosu ya da zencefil turşusu ile servis yapın

 

 

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Kuralları
1.Yapılan Yorumlar İncelenip Değerlendirilecektir Gerekirse Yasal İşlem Uygulanacaktır.
2.Herhangi Bir Ağır Söz Ve Küfüre Maruz Kalındığında 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu MADDE 125 e Göre Cezalandırılacağı Dikkate Alınması dahilinde işlem yapılacaktır.