Suşi yemek caiz mi, Diyanet ne fetva verdi? Sorusu araştırılmaya başlandı. Diyanet’in fetvası merak konusu oldu. Peki, Suşi yemek caiz mi, Diyanet ne fetva verdi? Sizin için hazırladık…
Suşi yemek
caiz mi, Diyanet ne fetva verdi?
Kamuoyunda araştırma konusu oldu. Birçok kişi Diyanetin Suşi hakkında
yanıtını merak ediyor. Japon kültürüne
ait bir yemek olan Suşi pirinç sirkesi ve şeker ile tatlandırılmış haşlanmış
pirinç (şari) üstüne veya içine balık, diğer deniz ürünleri veya sebze gibi
malzemeler (neta) konarak servis edilir.
Şuşi ne demek?
Japonya
kültürüne ait bir yemek olan Suşi Uzak Doğu ülkesi başka olmak üzere tüm
dünyada yapılıyor. Türkiye’de de çeşitli yerlerde mekezi olan Suşi ilk başta
çiğ balık olarak adlandırılsa da zamanla Tünk inşaları tarafından benimsendi. Suşi’nin Japonca’da ‘ekşi’ anlamına geldiği
belirtildi. Batı kültüründe ile defa 1893 tarihinde yayınlanan “A Japanese
Interior” isimli kitapta bahsedilir; “yosun ve diğer malzemeler ile balığa
sarılmış soğuk pilav” tanımı yazılmıştır.
Suşi’nin bir
çok türü mevcuttur. Japonlara özgü yemek olarak bahsedilse de ilk olarak Çin’de
yapıldığı da iddealar arasındadır.
Türk kültüründe genelde çiğ yemek çok
rastlanmadığı için Türkler tarafından çekici bulunduğu söylenemez.
Suşi yemek caiz mi, Diyanet ne fetva verdi?
Suşi’nin kısa tarihinden bahsettikten sonra caiz
olup olmadığını Diyanet’in konu hakkında ne fetva verdiğini anlatalım.
Diyanet’in,
Suşi’nin caizliği hakkında Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı sitesinde yer
alan açıklamaları şöyle:
“Suşi,
çeşitli yöntemlerle haşlanmış pirince deniz ürünleri katılarak yapılan bir
yemektir. Söz konusu yemekte, balık türleri veya deniz ürünleri çiğ ya da
pişmiş olarak kullanılabilmektedir.
Buna göre
helal deniz ürünlerinden yapılan suşi, sağlık açısından bir zararı bulunmadığı
sürece tüketilebilir. Ancak hazırlanmasında alkol içerikli sos ve malzemelerin
kullanıldığı suşiyi yemek caiz değildir.”
Açıklamaya
göre, Suşi yemek caiz ama içeriğinde alkıl ve alkıl ile hazırlanan soslar
olmamak kaydıyla.
Sushi (Susi)
nasıl yapılır, malzemeleri ne, tarifesi
nasıl?
Suşinin popüler
bir yiyecek olmasından sonra evde yapılıp yapılmayacağı da merak konusu
oldu. Önemli bir Japon yemeği olan sushi
(Suşi), Avrupa ve ABD’de fast-food restoranlarda yaygın tüketime sahiptir, gün
geçtikçe Türkiye'de tüketimi de artmaktadır. Sushi (Susi) nasıl yapılır, malzemeleri ne, tarifesi nasıl? Sorusunun
yanıtı haberimizde…
MALZEMELER
1 adet nori
(yosun yaprağı)
1 kâse sushi
pilavı
1 ince dilim
füme somon ya da ton balığı
2 ince dilim
salatalık
1 kâse
pirinç sirkesi
1 tatlı
kaşığı wasabi
1 tutam
susam
Serviste
kullanmak için soya sosu
YAPILIŞI
Uzak doğu
mutfağının vazgeçilmez tatlarından Suşi, gerekli malzemelerin bulunması halinde
evde de üretilebilmektedir. Sushi hazırlama da en önemli nokta parazit
içermeyen kaliteli su ürünlerinin kullanılmasıdır.
1- Streç ile
kaplanmış bambu hasıra parlak tarafı altta kalacak şekilde noriyi (yosun
yaprağını) koyun ve pirinç sirkesiyle hafifçe ıslatın.
2- Elinizi
sirkeli su ile ıslatın ve hazırladığınız sushi pilavından bir parça alın.
Fotoğraftaki gibi pilavı norinin üzerine eşit ve üst taraftan 1 parmak boşluk
kalacak şekilde yayın. (parmak uçarınızı pirinç sirkesi ile ıslatırsanız
elinize yapışmaz)
3-
Yaydığınız pilavın üzerine şerit halinde wasabi sürün. Wasabi sürdüğünüz kısıma
ince dilimlenmiş çiğ somon ve salatalığı yerleştirin, salatalıkların üzerine
susam serpin.
4- Bambu
hasırın size bakan tarafını hafif kaldırarak bıraktığınız 1 parmak boşluğa kadar
çok sıkmadan sarın.
5-
Bıraktığınız 1 parmak boşluğa gelince bambunun ucunu hafifçe kaldırarak norinin
yapışmasını sağlayın.
6-
Hazırladığınız ruloyu 6 eşit parçaya bölün ve servis tabağına alın. Soya sosu
ya da zencefil turşusu ile servis yapın
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum Kuralları
1.Yapılan Yorumlar İncelenip Değerlendirilecektir Gerekirse Yasal İşlem Uygulanacaktır.
2.Herhangi Bir Ağır Söz Ve Küfüre Maruz Kalındığında 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu MADDE 125 e Göre Cezalandırılacağı Dikkate Alınması dahilinde işlem yapılacaktır.