Seçim barajı düşecek mi? - Soru İşareti?

Son Dakika

Ana Sayfa Reklam

30 Ağu 2021

Seçim barajı düşecek mi?

 


Muhalefetin erken seçim istemesine rağmen iktidar kesimi seçimin zamanında yapılacağını açıkladı. Yüzde 10 olan seçim barajı hakkında  açıklamalar gelmeye başladı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim barajının yüzde 7’ye düşürüleceğini söyledi.  Bunun üzerine CHP’li Gürsel Tekin, barajın yüzde 5’e düşürülmesi gerektiğini açıkladı.


Bu seçim açıklamaları erken seçimin bir habercisi olur mu? diye sorarsanız. Çok sanmıyorum.  Zira iktidarın şu an oylarında düşüş var. Bunu dikkate alıp erken seçim yapacaklarını sanmam. Ama Bu ülkede her an her şeyin olabileceğini de unutmayalım.


Peki, seçim barajının düşüklüğü Meclis’teki partilerin oylarında düşüş olur mu?


Bu sorununu cevabına ‘evet’ diyebiliriz. Çünkü vatandaşların birçoğu oy vereceği partinin seçimi kazanamayacağının düşünerek başka partilere oy veriyor.  Seçim barajının düşmesi sonrası Meclis’e birçok parti girebilir.

Meclis’teki partilerin oylarında da buna bağlı olarak düşme yaşanabilir. Bu düşmeyi göze alarak partilerin böyle bir hamleyi yapması gerek.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim barajı hakkında şu ifadeleri kullandı:

“Barajla ilgili olarak şu anda belirgin hale gelen aslında 7 ama bu konuda Cumhur İttifakı olarak MHP’li arkadaşlarımızın nihai kararını bizim arkadaşlarımız henüz almış değiller. Ancak 7 netleşmiş vaziyette. MHP de 7’ye olumlu bakıyor. Bunun altında bir şey olur mu, olmaz mı, henüz önümüze gelmiş değil. Öyle bir şey olursa o da tabii konuşulabilir ama şimdilik böyle bir şey yok.”


Açıklamalar bu yönde, barajın düşmesi kesin gibi bir şey. Ama siyasette 24 saat çok uzun bur zaman diye bir laf var.


Barajın düşmesi Meclis’te daha çok partinin yer alması demek. Buda vatandaşın daha çok temsilcisi olması anlamına geliyor.


Barajın düşmesi ile yüzdelik dilimi düşük partilerin umudu artabilir. Meclis’e girmek için daha çok çalışacaklar. Umarım Meclis’e girdikten sonra oy veren vatandaşlarını unutmazlar


Seçim barajı hakkında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise şu ifadeleri kullandı:

“Cumhur İttifakı'nın baraj kararı yüzde 7 olarak tescillenmiştir. Siyasi gündemi meşgul eden sadece seçim sistemi ve barajın ne olacağı değil, zillet ittifakının siyasi düşkünlüğü, bu zihniyetin üslubuna ambargo koyan tehlikeli kirliliktir"

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Kuralları
1.Yapılan Yorumlar İncelenip Değerlendirilecektir Gerekirse Yasal İşlem Uygulanacaktır.
2.Herhangi Bir Ağır Söz Ve Küfüre Maruz Kalındığında 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu MADDE 125 e Göre Cezalandırılacağı Dikkate Alınması dahilinde işlem yapılacaktır.